Start Admission Process

[Concise] FM University Distance MBA Courses Details, and More!

Fakir Mohan University distance MBA

Fakir Mohan University Distance MBA – Admission, Courses Details, and More 

Introduction

  • Fakir Mohan University is a high-level educational institution that was set up by the government of the state of Odisha under Section 32 of the Odisha Universities Act, 1989 (Act 5 of 1989).
  • The school was created from Utkal University and currently serves as an affiliating university. FMU’s distance education program is coordinated by the Directorate of Distance and Continuing Education.
  • Fakir Mohan University is a State University.

Type of Courses

The courses offered for distance learning at FMU include:

  • Master of Business Administration (MBA)
  • Master of Computer Applications (MCA)
  • Diploma in Computer Applications (PGDCA)

Duration

  • The MCA program requires at least three years to complete and is divided into six semesters. The length of the MBA course is two years (four semesters). The PGDCA is a one year (two semesters) course.

Eligibility

  • Candidates who wish to enroll for the MCA program need possess a bachelor’s degree in Maths or Statistics at 10+2 / degree level.
  • For the MBA program, applicants are required to have a bachelor’s degree in any discipline. For the PGDCA, students need to graduate in any stream to be eligible for admission.

Fakir Mohan University Accreditation

  • Fakir Mohan University is currently not approved by the UGC and has been Accredited with ‘B+’ Grade by the National Assessment and Accreditation Council (NAAC).
  • The school is accredited by the Association of Indian Universities (AIU) and belongs as a member of the Association of Commonwealth Universities (ACU).
Fakir Mohan University Accreditation proof
Source: UGC

Fee Structure

  • The full course fee for the MBA program at FMU is Rs. 40,000 (Rs. 10,000 per semester), while the Course Fee for PGDCA is Rs. 10,000, which translates into Rs. 5,000 per semester.
  • If you are applying for the MCA program, then you will have to pay a total of Rs. 45,000 (Rs. 7,500 per Semester) as course fee. Note that you will also have to submit a separate Demand  Draft of Rs. 600 as payment towards the processing fee.
  • Demand Draft should be presented in favor of “Fakir Mohan University DDCE Fund,” Payable at Balasore.

How to take Admission

  • The applications for admission into the distance learning program at FMU can be sent either online or offline.
  • Applicants can download the application form and Information Brochure from the school’s website (www.fmuddce.org or www.fmuniversity.nic.in).
  • Forms should be filled as instructed. Completed forms should be submitted alongside the required Bank Drafts and as well as other necessary documents.

Start Your Admission Now

Start Your Admission Now

  • Interested candidates should make sure to submit the forms directly to the Directorate of Distance & Continuing Education at the Office of the Director, DDCE, FMU by hand or by post during office hours.
  • The documents to be submitted along with the application form include self-attested photocopies of certificates as well as mark sheets of all the examinations right from matriculation to the qualifying exam. Others consist of two passport size photographs and two stamp size photographs.
  • If you are submitting your application by post, then the envelope carrying it should be duly filled and must be superscribed with “Application for admission into …….…. (name of the course you are
  • applying to)”.
  • Candidates who wish to apply online can do so on the school website.
  • For more information, Free Admission Help Available.

Frequently Asked Question

  • Q1: What is the eligibility criteria for the admission in MBA at Fakir Mohan University Distance Education?

Ans: MBA applicants are required to have a Bachelor’s degree in any discipline.

  • Q2: What type of Post Graduate Courses offered at Fakir Mohan University Distance Education?

Ans: Only one type of Post Graduate Course is offered at Fakir Mohan University which is a Diploma in Computer Applications.

  • Q3: What is the total fee for the MBA program at Fakir Mohan University Distance Education?

Ans: The full course fee for the MBA program is 40,000 (Rs. 10000 per semester).

  • Q4: What is the procedure to get admission in MCA program?

Ans: Students can apply both offline and online for the admission in any course at Fakir Mohan University distance learning. Admission forms along with a copy of required documents and a Bank Draft in the office of DDCE must be submitted by hand or by post.

  • Q5: What is the medium of language for the course?

Ans: The medium is English for all the courses offered at Fakir Mohan University Distance Education.

  • Q6: Is Fakir Mohan University approved by UGC?

Ans: Yes, An accreditation proof is attached above.

  • Q7: Where can I obtain the university’s prospectus and the application form?

Ans: Candidates can access the prospectus through the institution’s official website (http://www.fmuniversity.nic.in/distance_education.html).

  • Q8: How will I know the status of my application?

Ans: After submitting the application form, the candidate is obliged to constantly check the institution’s website for updates. Also, you should ensure that all the contact details submitted during the application process are accurate since some information be relayed using those channels.

  • Q9: Which is the preferred payment method for candidates interested in distance MBA?

Ans: All candidates are required to enclose a crossed bank draft when sending the duly completed application form. The DD must be drawn in favour of “F. M. University DDCE Fund” and payable in Balasore.

  • Q10: Will I be required to undertake an entrance exam before being admitted to a distance MBA?

Ans: Yes, candidates must undertake an entrance exam administered by the institution upon payment of the test fees.

  • Q11: Which delivery methods are used in teaching distance MBA students?

Ans: Lecturers use audio-visual techniques, counseling sessions, personal contact programs, and practical work.

  • Q12: How will I receive hardcopy learning materials?

Ans: The institution does not send any hardcopy materials to distance students. However, they can learning materials from the libraries in their study centres.

  • Q13: Is attending the counseling sessions mandatory?

Ans: Students are required to attend a minimum of 75% of all counseling sessions.

  • Q14: Are distance MBA students required to undertake a project?

Ans: Yes, students undergo a summer training project, summer presentation, dissertation, and a comprehensive viva-voce program.

  • Q15: Will I be required to pay for my identity card?

Ans: Yes, students are required to pay Rs 50 for an identity card. However, this fee is usually included in the total amount payable during admission.

  • Q16: Where are end-of-semester exams administered?

Ans: The end-of-semester examinations are held at the DDCE, F.M University in Balasore. However, the institution may establish other centres when necessary. This information will be communicated to all students in time.

Contact Details

All queries should be addressed to:

  • Address:
  • Director
  • Directorate of Distance and Continuing Education (DDCE)
  • Fakir Mohan University
  • Vyasa Vihar, Old Campus, Balasore- 756019, Odisha, India

Other Related Posts for Students

Image Credit: Nathan Dumlao

Over 48,805+ Followers

Get fresh content from MBAGLUE

I need help with ...

I need help with ...

Over 48,805+ Followers

Get fresh content from MBAGLUE

Free Admission Guidance

Distance MBA

Free Guide Available!

Inline Feedbacks
View all comments

Email Subscription