Utkal University Distance MBA

Credit: Baim Hanif

Utkal University Distance MBA Program – Admission, Sallybus, and Placement Details

Introduction

Type of Courses

The directorate offers the following course(s) through distance mode:

  • Master of Business Administration (MBA)

Duration of Course

  • Utkal University’s MBA program runs for at least two years

Course Eligibility

  • Eligibility criteria for the MBA course at Utkal University is a bachelor’s degree in any discipline or its equivalent

Fee Structure

  • Course fee at Utkal University is paid on an annual basis
  • For the first year, applicants are required to pay Rs. 40,880
  • The course fee for the second year is Rs. 33,080

Utkal University Accreditation

  • Utkal University is not currently accredited by UGC. Below is the previous accreditation letter attached.
Utkal University accreditationproof

Source: UGC

How to Take Admission into Utkal University

Frequently Asked Question

  • Q1: Does Utkal University requires applicants to appear at an entrance test?

Ans 2: Yes. Appearance at the entrance test is compulsory for all candidates.

  • Q2: What is the medium of instruction for the MBA program at Utkal University?

Ans 2: The medium of instruction is English.

  • Q3: I want to get admission in MBA at Utkal University Distance Education. What is the procedure?

Ans 3: Prospective distance MBA students can apply at http://www.ddceutkal.ac.in/admission.asp.

  • Q4: What is the eligibility criteria for MBA at Utkal University?

Ans 4: You must have passed a Bachelor’s degree in any streams to get admission in MBA in Utkal University Distance Education.

  • Q5: Is Utkal University approved by UGC?

Ans 5: Yes, It is approved and proof of it is attached above.

  • Q6: Should I prefer Utkal University Distance MBA over Regular MBA?

Ans 6: Totally depends upon your situation. If it is impossible for you to attend regular classes of MBA then you should consider the Distance MBA program.

  • Q7: Will I be required to attend a personal interview for distance MBA admission at Utkal University?

Ans: Yes, all candidates must attend a physical interview to prove their writing ability, reasoning ability, numerical ability, and general awareness.

  • Q8: Are distance MBA applicants required to undertake any entrance exam?

Ans: Yes. However, the entrance exam is strictly online.

  • Q: Will I be guaranteed admission to a distance MBA if I meet all the eligibility requirements?

Ans: No, the admission follows a rolling system where the first-come-first-served approach is implemented.

  • Q10: What is the reservation policy of the institution?

Ans: All SC/ST candidates who meet the minimum eligibility requirements will be admitted until 22.5% of ST and 16.5% of SC student’s populace is achieved.

  • Q11: Are international candidates eligible to apply?

Ans: Yes. However, such candidates must present an equivalence certificate from the Association of Indian Universities.

  • Q12: After how long will I know the status of my application?

Ans: 2-3 weeks.

  • Q13: Does the university offer placement opportunities to distance MBA students?

Ans: Yes, the institution provides an ideal platform for students to interact with potential employers. A majority of MBA graduates get placed in both local and international organizations.

Contact Details

For more information, candidates can reach Utkal University via:

Other Options for Students

By |February 11th, 2020|Distance MBA|0 Comments